Η παλαιά Εκκλησία του Αρχαγγέλου Μιχαήλ
Η παλαιά εκκλησία του Αρχαγγέλου Μιχαήλ, που είναι και ο προστάτης Άγιος της κοινότητας, άρχισε να κτίζεται το 1709 και οι εργασίες περατώθηκαν και η εκκλησία μυρώθηκε το 1757.
Κτίστηκε στο κέντρο του χωριού και βρίσκεται ανάμεσα στα παραδοσιακά σπίτια της κοινότητας. Είναι σχετικά μεγάλη εκκλησία, η οποία έχει την άνεση να χωρέσει γύρω στους 400 πιστούς.
Κτήτορας της εκκλησίας ήταν ο Γεώργιος Φελλάς, ενάρετος και εργατικός χωριανός ο οποίος γεννήθηκε το 1650. Μια μέρα επέστρεφε στο σπίτι του από τα χωράφια όπου εργαζόταν, σταμάτησε να ξεδιψάσει σε μια πηγή στη περιοχή «Βρυσιά». Καθώς έσκυψε στη πηγή ένοιωσε ακινησία σε ολόκληρο του το σώμα και δεν μπορούσε να μιλήσει. Την στιγμή εκείνη, σαν ενάρετος Χριστιανός, επικαλέσθηκε την βοήθεια του Αρχαγγέλου Μιχαήλ και έταξε να κτίσει προς χάριν του μια εκκλησία. Κατά θαυμαστό τρόπο επανήλθαν τότε οι δυνάμεις του και μπόρεσε να πάει στο σπίτι του. Εκεί περιέγραψε με νοήματα στους δικούς του τι συνέβηκε. Την άλλη μέρα επανήλθε και η ομιλία του, αφού κατά την διάρκεια της νύκτας, είδε στον ύπνο του, τον Αρχάγγελο Μιχαήλ να του υποδεικνύει τον τόπο και το σχέδιο της εκκλησίας του. Με την βοήθεια των χωριανών, ο Γεώργιος Φελλάς, εκπλήρωσε το τάμα του, οικοδομώντας την εκκλησία, στην οποία μεταφέρθηκαν οι Άγιες Εικόνες από την εκκλησία του Αγίου Ιωάννη του Λαμπαδιστή. Έτσι καθιερώθηκε σαν η εκκλησία του χωριού. Αργότερα μεταφέρθηκε σ’ αυτήν και η θαυματουργός εικόνα του Αρχαγγέλου, που βρέθηκε στην τοποθεσία «Αλωνάκια». Από τότε ο Αρχάγγελος Μιχαήλ θεωρείται ο προστάτης Άγιος του χωριού.
Η εκκλησία είναι ρυθμού βασιλικού, αλλά δεν διαθέτει καμπαναριό. Εξωτερικά είναι πετρόκτιστη. Εσωτερικά είναι τρίκλητης κατασκευής και δεν διαθέτει αγιογραφίες, αλλά είναι ασπρισμένη.
Η εκκλησία διαθέτει ένα πανάρχαιο επιχρυσωμένο ξυλόγλυπτο εικονοστάσι, το οποίο ανάγεται κατά τον 17 ου αιώνα, αρκετά καλά διατηρημένο μέχρι σήμερα. Ο άμβωνας του ναού, πραγματικό δείγμα τέχνης, παραμένει ως πανάρχαιο κόσμημα, όπως και τα δυο ψαλτήρια που διαθέτει μαρτυρούν την παλαιότητά τους.
Η εκκλησία είναι επίπεδη εσωτερικά και δεν διαθέτει γυναικωνίτη.
Η εκκλησία του Αρχαγγέλου Μιχαήλ, υπάγεται στο Τμήμα Αρχαιοτήτων και λειτουργεί 5-10 φορές τον χρόνο.
Στον περίβολο της εκκλησίας μέχρι και σήμερα, θα συναντήσουμε τον παλιό ελαιόμυλο του χωριού.