Σ.Κ.Ε

Το Συμβούλιο Κοινοτικής Ευημερίας Αγίου Ιωάννη Πιτσιλιάς είναι από τα αρχαιότερα που λειτουργούν στην επαρχία Λεμεσού.

Στην πορεία του όλα αυτά τα χρόνια κατόρθωσε πρώτα να στεγασθεί σε χώρο που του παραχώρησε η εκκλησιαστική επιτροπή με ένα συμβολικό ποσό για ενοίκιο το οποίο ανέρχεται στις £ 12 τον χρόνο.

Ο χώρος αυτός βρίσκεται κάτω από τα καφενεία της κοινότητας. Ο υπόγειος χώρος των καφενείων χρησιμοποιόταν σαν χώρος στάθμευσης. Το ΣΚΕ δαπάνησε ποσόν 60.000 λίρες για να διαμορφώσει τον χώρο αυτό. Σήμερα ο χώρος αυτός λειτουργεί σαν πολιτιστικό κέντρο.

Κατά την λειτουργία του, το Σ.Κ.Ε. πρόσφερε βοήθεια σε πάρα πολλούς κατοίκους της κοινότητας ιδιαίτερα σε άτομα τρίτης ηλικίας.

Σήμερα το Σ.Κ.Ε. λειτουργεί δύο προγράμματα.

Το πρώτο πρόγραμμα είναι της κατ΄ οίκον φροντίδας σε ηλικιωμένα άτομα τα οποία χρειάζονται βοήθεια. Το πρόγραμμα προσφέρει καθαριότητα του σπιτιού, μαγείρεμα και προσωπική φροντίδα.

Το δεύτερο πρόγραμμα είναι η παιδική λέσχη που λειτουργεί κατά το καλοκαίρι. Η λέσχη βρίσκεται στο χώρο του νηπιαγωγείου και απασχολεί παιδιά ηλικίας μέχρι 12 χρόνων από το πρωί μέχρι το μεσημέρι.

Το διοικητικό συμβούλιο αποτελείται από τους:

Μιχάλη Τσάρκατζης Πρόεδρος
Βαρνάβας Παναγιώτου Αντιπρόεδρος
Έφη Γεωργίου Γραμματέας
Μυρούλα Ιωακείμ Βοηθός Γραμματέα
Μαρία Παπαδοπούλου Ταμίας
Μαρία Θεοφάνους Βοηθός Ταμίας
Αντιγόνη Καπνίση Μέλος
Κέντρο Νεότητος

Το Κέντρο Νεότητας Αγίου Ιωάννη Πιτσιλιάς ιδρύθηκε στις 28/6/1976 από 58 νέους και νέες της κοινότητας. Υπήρξε ένα από τα ιδρυτικά μέλη της Επαρχιακής Επιτροπής Κέντρων Νεότητας Λεμεσού και της Αθλητικής Ομοσπονδίας Κέντρων Νεότητας Επαρχίας Λεμεσού (ΑΟΚΝΕΛ).

Την πρώτη επιτροπή του Κέντρου αποτέλεσαν οι πιο κάτω:

Κωστάκης Ιακώβου Πρόεδρος
Μιχάλης Τσάρκατζης Αντιπρόεδρος
Ανδρέας Κωνσταντίνου Γραμματέας
Σωφρόνιος Πέτρου Ταμίας
Ανδρέας Τρύφωνος Μέλος
Ανδρέας Πέτρου Μέλος
Ανδρέας Παπαδόπουλος Μέλος

Από της ίδρυσης του το Κέντρο Νεότητας ανέπτυξε πλούσια και πρωτοποριακή δραστηριότητα σε πολλούς τομείς και σήμερα θεωρείται ένα από τα πιο δραστήρια Κ.Ν. της Επαρχίας Λεμεσού.

Στον πολιτιστικό, κοινωνικό και αθλητικό τομέα έχει να επιδείξει πολλές δραστηριότητες, οι οποίες συμβάλλουν στην πρόοδο και ανάπτυξη της Κοινότητας και επεκτείνονται σε επαρχιακό επίπεδο. Τέτοιες δραστηριότητες είναι η συμμετοχή σε εκστρατείες καθαριότητας, δεντροφυτεύσεις, η εθελοντική προσφορά εργασίας σε κοινωφελή έργα, η εθελοντική αιμοδοσία, η οργάνωση διαλέξεων για θέματα που αφορούν τους νέους, η διοργάνωση καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, εκπαιδευτικών και ψυχαγωγικών εκδρομών, η συμμετοχή σε κοινωνικές και αθλητικές εκδηλώσεις των Κέντρων Νεότητας όπως ο Μαραθώνιος Αγάπης Αγνοουμένων, τα Επαρχιακά και Παγκύπρια αθλητικά φεστιβάλ κ.α.

Τον Ιούλιο του 1983, μετά από πολλές προσπάθειες εξασφαλίζει επιτέλους τη δική του στέγη αφού σε συνεργασία με το Συμβούλιο Κοινοτικής Ευημερίας ανεγείρεται στην κοινότητα το κοινοτικό κέντρο ευημερίας, στις εγκαταστάσεις του οποίου φιλοξενείται.

Το 1995 ύστερα από συντονισμένες προσπάθειες και σε συνεργασία με το κοινοτικό συμβούλιο αποπερατώνεται το κοινοτικό γήπεδο με χρηματοδότηση του ΚΟΑ και βρίσκει το Κέντρο να αποκτά επιτέλους και τη δική του ποδοσφαιρική στέγη.

Η δημιουργία του γηπέδου και η εγκατάσταση της ποδοσφαιρικής ομάδας στο δικό της χώρο έφερε και το απαραίτητο νοικοκύρεμα με αποτέλεσμα η ποδοσφαιρική ομάδα να έχει ανοδική πορεία. Τον Ιούνιο του 1995 κατακτά το Κύπελλο της ΑΟΚΝΕΛ. Έχει μια πρωταγωνιστική παρουσία στην περίοδο 1995-96 και την περίοδο 1996-97 κατακτά το Πρωτάθλημα στον όμιλο της και στη συνέχει στέφεται Πρωταθλήτρια Πρωταθλητριών της ΑΟΚΝΕΛ. Την περίοδο 1999-2000 κατακτά το Πρωτάθλημα Πρωταθλητριών της ΑΟΚΝΛ, το πρωτάθλημα του Ομίλου της και το Κύπελλο. Είχε επίσης και συμμετοχή στο πρωτάθλημα πρωταθλητριών της ΣΤΟΚ όπου έφτασε μέχρι τα ημιτελικά.
Συνολικά τα τελευταία χρόνια πρωταγωνιστή σε όλες τις διοργανώσεις της ΑΟΚΝΕΛ και έχει κατακτήσει αρκετά κύπελλα και πρωταθλήματα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Κέντρο Νεότητας Αγίου Ιωάννη Πιτσιλιάς έχει τιμηθεί κατά επανάληψη από την Επαρχιακή Διοίκηση Λεμεσού με βραβεία για την καθαριότητα.

Το σημερινό Διοικητικό Συμβούλιο το αποτελούν οι:

Πρόεδρος: Αγαθοκλής Παπαδόπουλος
Αντιπρόεδρος: Παναγιώτα Καραβέλα
Ταμίας: Σωφρόνης Ιωακείμ
Γραμματέας: Ανδρέας Παναγιώτου
Μέλη: Κυριακή Ιωακείμ, Κυριακή Θεοφάνους, Ανδρέας Παπαδόπουλος, Παναγιώτα Παπαδοπούλου, Σωφρόνης Θεοφάνους, Ειρήνη Βίκτωρος, Χριστιάνα Παλαμά, Μαρίνος Παπαδόπουλος, Έλενα Καπνίση, Σάββας Παναγιώτου

Το Κέντρο Νεότητας υποστηρίζεται από την Συνεργατική Πιστωτική Εταιρεία Αγίου Ιωάννη, την Αρτοποιία Sunfresh και τον Σύνδεσμο Αποδήμων Αγίου Ιωάννη.

Σύνδεσμος Αποδήμων

Πραγματοποιήθηκε στις  29 Μαΐου, 2016 η Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Αποδήμων & Φίλων Αγίου Ιωάννη Πιτσιλιάς κατά την οποία έχει εκλεγεί, νέο Διοικητικό Συμβούλιο.

Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο καταρτίστηκε σε σώμα ως ακολούθως:

Πρόεδρος: Χριστάκης Τσαγγάρης
Αντιπρόεδρος: Ανδρέας Πατσιάς
Γραμματέας: Άνδρεα Θεοδώρου
Βοηθός Γραμματέα: Κυριακή Ιωακείμ
Ταμίας: Μύρια Μάππουρου
Βοηθός Ταμίας: Ραφαέλλα Θεοδώρου
Μέλη Μιχάλης Τσαγγαρίδης
Ανδρέας Δημητρίου
Άνθη Γιατρού Θρασυβουλίδου
Έφη Γεωργίου
Μαρία Παπαδοπούλου
Αντιγόνη Καπνίση

Επίσης ορίστηκαν   τα μέλη της Πολιτιστικής Επιτροπής και της Επιτροπής Τύπου και Διαφώτισης.

Πολιτιστική Επιτροπή:  Μιχάλης Τσαγγαρίδης (Πρόεδρος), Ανδρέας Δημητρίου, Μαρία Παπαδοπούλου, Αντιγόνη Καπνίση, Ραφαέλλα Θεοδώρου, Κυριακή Ιωακείμ.

Τύπου και Διαφώτισης: Άνθη Γιατρού Θρασυβουλίδου,  Έφη Γεωργίου