Ιστορικό

Αδελφοποίηση Άγιου Ιωάννη Πιτσιλιάς Επαρχίας Λεμεσού με τον Άγιο Ιωάννη Καμένου Επαρχίας Αγίου Βασιλείου Νομού Ρεθύμνης.

Η πρόταση για Αδελφοποίηση τέθηκε από τη κοινότητα του Άγιου Ιωάννη Καμένου Κρήτης, στα τέλη του 1995 και έτυχε άμεσης και θετικής ανταπόκρισης από την κοινότητα του Άγιου Ιωάννη Πιτσιλιάς. Όλες οι επαφές ήταν μόνο μέσω τηλεφώνου, μεταξύ του προέδρου της Κοινότητας κ. Μιχάλη Τσάρκατζη και του προέδρου του Εκπολιτιστικού Συλλόγου «ο Σαλβαράς» κ. Εμμανουήλ Σαριδάκη.

Λόγοι κοινωνικοί, αλλά κατ΄ εξοχήν Εθνικοί οδήγησαν τους εκπροσώπους των δύο αδελφών χωριών να προχωρήσουν στην ιστορική απόφαση της αδελφοποίησης, επιβεβαιώνοντας τους ακατάλυτους δεσμούς αίματος και εθνικής ταυτότητας, που συνδέουν αιώνες τώρα τους Έλληνες της Κύπρου και τους Έλληνες της Κρήτης.
Το Μνημόνιο Αδελφοποίησης, μαζί με τη θύμηση της απόφασης, θα λειτουργεί και ως σύμβολο τιμής για τον αγώνα των δύο αδελφών χωριών, του Αγίου Ιωάννη Πιτσιλιάς Κύπρουκαι του Αγίου Ιωάννη Καμένου Κρήτης, για την τελική δικαίωση και λευτεριά της Κύπρου μας.

Έτσι τον Ιούλιο του 1996, αποστολή από 13 άτομα από τον Άγιο Ιωάννη Πιτσιλιάς, με επικεφαλής τον Πρόεδρο της Κοινότητας και τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Αποδήμων και Φίλων, μετέβησαν στον Άγιο Ιωάννη Κρήτης, όπου στις 27 Ιουλίου 1996, μέρα μνήμης του Αγίου Παντελεήμονα, τοπική εορτή για την κοινότητα, τελέστει πανηγυρικά το πρώτο μέρος της Αδελφοποίησης με τους πιο κάτω στόχους:

  1. Η γνωριμία των κατοίκων των δύο κοινοτήτων, σύσφιξη των σχέσεων τους και η καλλιέργεια αδελφικής φιλίας, σεβασμού και συνεργασίας μεταξύ τους.
  2. Η ανταλλαγή γνώσεων και εμπειριών μεταξύ τους, οι οποίες αναφέρονται σε ποικίλους τομείς της σύγχρονης πραγματικότητας, όπως η γεωργία, η κτηνοτροφία, ο τουρισμός, η τοπική αυτοδιοίκηση, η πολιτιστική αποκέντρωση και σε άλλους παρόμοιους τομείς.
  3. Η αμοιβαία γνωριμία της ιστορικής και πολιτιστικής παράδοσης των δύο κοινοτήτων, με την ανταλλαγή πάσης φύσεως υλικού που θα συμβάλλει σε αυτήν.
  4. Η κατάρτιση και υλοποίηση κοινών προγραμμάτων σε πολιτιστικούς ή παραγωγικούς τομείς.
  5. Η ανταλλαγή επισκέψεων μεταξύ των δύο κοινοτήτων κάθε δύο χρόνια και η καθιέρωση ψυχαγωγικής και πολιτιστικής ημερίδας εναλλάξ σε κάθε κοινότητα.
  6. Η ενίσχυση με κάθε τρόπο και μέσω του αγώνα της Κύπρου για την τελική δικαίωση και ελευθέρωση του Τουρκοπατημένων περιοχών, τις διαμαρτυρίες προς διεθνείς Οργανισμούς, ψηφίσματα συμπαράστασης, ενημέρωση του Κρητικού λαού για το Κυπριακό ζήτημα, οργάνωση συζητήσεων και άλλων εκδηλώσεων γύρω από το πρόβλημα της Κύπρου και εκδηλώσεις.

Αναφέρουμε εδώ ότι στην Κρήτη η αποστολή έτυχε θερμής υποδοχής τόσο στον αερολιμένα Ηρακλείου, όσο και στην κοινότητα του Αγίου Ιωάννη, όπου γνώρισε την υπέροχη Κρητική φιλοξενία που μόνο οι Κρήτες ξέρουν να προσφέρουν.

Η προσπάθεια για σφυρηλάτηση των αδελφικών σχέσεων ανάμεσα στις ομώνυμες κοινότητες, συνεχίστηκε και άρχισαν οι κάτοικοι να έρχονται ο ένας κοντά στον άλλο, στις 14 Αυγούστου 1997, αποστολή από τον Άγιο Ιωάννη Κρήτης, με επικεφαλής τον Νομάρχη Ρεθύμνου κ. Μανώλη Λίτινα, επισκέπτονται την Κύπρο και στις 17 Αυγούστου πραγματοποιείται στον Άγιο Ιωάννη Πιτσιλιάς το δεύτερο μέρος της αδελφοποίησης.

Η εγκάρδια και αδελφική σχέση ανάμεσα στις δύο κοινότητες, ολοένα και αναπτύσσεται στους απλούς ανθρώπους των δύο χωριών, εξού και οι αποστολές γίνονται πιο συχνά.

Μνημόνιον

Σήμερα Κυριακή 17 Αυγούστου 1997 και ώρα 10:30 π.μ στο Κοινοτικό Κέντρο Ευημερίας Αγίου Ιωάννη Πιτσιλιάς, της Επαρχίας Λεμεσού Κύπρου, παρουσία των μελών της χωρητικής Αρχής και των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Αποδήμων και φίλων της κοινότητας αποτελουμένων από τους:

1)Μιχάλης Τσάρκατζης  Πρόεδρος 1)Γρηγόρης Μαλεκκίδης Πρόεδρος
2)Μιχάλης Ιωακείμ Αντιπρόεδρος 2)Ντίνος Λύρας Αντιπρόεδρος
3)Ιάκωβος Λαός Μέλος 3)Ανδρέας Ευθυμίου Γραμματέας
4)Παναγιώτης Καραβέλλας Μέλος 4)Ντίνος Αντωνίου Ταμίας
5)Κυριάκος Μαυρομάτης 5)Στέφανος  Μαλεκκίδης Β’ Γραμματέας
6)Σάββας Παλαμάς Β’ Ταμίας
7)Χρηστάκης Τσαγγάρης Μέλος
8)Μιχαλάκης Μάρκου Μέλος
9)Αντώνης Παπαδόπουλος  Μέλος

Παρουσία επίσης μελών του Κοινοτικού Συμβουλίου και των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του Εκπολιτιστικού Συλλόγου «Ο ΣΑΛΒΑΡΑΣ» της κοινότητας Αγίου Ιωάννη της επαρχίας Αγίου Βασιλείου του Ν. Ρεθύμνης Κρήτης απαρτιζομένων από τους:

1)Μανώλης Ζαμπετάκης Πρόεδρος 1)Εμμανουήλ Κατσουλάκης Πρόεδρος
2)Πέτρος Ζουμπεράκης Αντιπρόεδρος 2)Ευαγγελία Πολίτη Αντιπρόεδρος
3)Ευστάθιος Γιακουμογιαννάκης Μέλος 3)Γαρυφαλιά Μυγιάκη Γ.Γραμματέας
4)Ευστάθιος Δαμουλάκης Μέλος 4)Αθηνά Μαρίνου Ταμίας
5)Νικόλαος Δασκαλάκης Μέλος 5)Εμμανουήλ Ποθουλάκης Μέλος
6)Ιωάννης Θεοδωράκης Μέλος 6)Παύλος Κατσουλάκης Μέλος
7)Ευάγγελος Κατσουλάκης Μέλος 7)Κωνσταντίνος Αδελιανάκης Μέλο

Ανταλλάσσεται το παρόν Μνημόνιον Αδελφοποίησης των δύο ονομάτων χωριών ως επισφράγιση της απόφασης για Αδελφοποίηση των κατοίκων τους.

Λόγοι κοινωνικοί , αλλά κατ’ εξοχήν Εθνικοί οδήγησαν τους εκπροσώπους των δύο αδελφών χωριών να προχωρήσουν στην ιστορική απόφαση της αδελφοποίησης, επιβεβαιώνοντας τους ακατάλυπτους δεσμούς αίματος και εθνικής ταυτότητας που συνδέουν αιώνες τώρα τους Έλληνες της Κύπρου και τους Έλληνες της Κρήτης.

Το Μνημόνιον Αδελφοποίησης, μαζί με την θύμηση της απόφασης , θα λειτουργεί και ως σύμβολο τιμής για τον αγώνα των δύο αδελφών χωριών , του Αγίου Ιωάννη Πιτσιλιάς Κύπρου και του Αγίου Ιωάννη Αγ. Βασιλείου Κρήτης , για την τελική δικαίωση και λευτεριά της Κύπρου μας.

mnimonio_rethymno

Άγιος Ιωάννης Πιτσιλιάς 17/8/97

Εκδηλώσεις

ΤΕΛΕΤΗ ΑΔΕΛΦΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ
ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΠΙΤΣΙΛΙΑΣ ΛΕΜΕΣΟΥ ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΙ
ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΚΑΜΕΝΟΥ ΑΓ.ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΝΟΜΟΥ ΡΕΘΥΜΝΗΣ ΚΡΗΤΗΣ 

ΚΥΡΙΑΚΗ 17 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 1997

Χαιρετισμός του Προέδρου της Κοινότητας Αγίου Ιωάννη Πιτσιλιάς κου Μιχαλάκη Τσάρκατζη

twinning_mayor_aiΑδέλφια μας αγαπημένα,

Καλώς ήρθατε στον ΄Αη Γιάννη της Πιτσιλιάς, στο όμορφο, φιλόξενο χωριό μας, λουσμένο στο πράσινο και σκαρφαλωμένο στις απόκρημνες πλαγίες της Παπούτσας.

Εκ μέρους της Χωριάτικης Αρχής και όλων των μελών της Κοινότητας Αγίου Ιωάννου Πιτσιλιάς, σας καλωσορίζω και σας ευχαριστώ θερμά που μοιράζεστε μαζί μας τούτη τη χαρά και τη συγκίνηση και τιμάτε με την παρουσία σας αυτή τη σεμνή τελετή της αδελφοποίησης των Κοινοτήτων Αγίου Ιωάννη Πιτσιλιάς με τον Άγιο Ιωάννη Καμένο της Επαρχίας Αγίου Βασιλείου του Νόμου Ρεθύμνης Κρήτης.

Κρήτες αδελφοί μας,

Μεγάλη είναι η χαρά και απερίγραπτη η συγκίνηση μας και ολάνοιχτη η καρδιά και η ψυχή μας που σας υποδεχόμαστε σήμερα στον τόπο μας και σας προσφέρομε τα αμάραντα λουλούδια της αγάπης και της εκτίμησής μας. Ολοκληρώνεται σήμερα το ωραίο μας όραμα, η ευγενική μας απόφαση που άρχισε από τον περασμένο χρόνο στην Κρήτη, το όραμα της αδελφοποίησης των δύο ομώνυμων χωριών μας με κύριο στόχο την ανάπτυξη και την σύσφιξη αδελφικών σχέσεων αγάπης και εκτίμησης αλλά και συνεργασίας σε όλους τους τομείς και τις εκδηλώσεις της ζωής μας.

Με την αδελφοποίηση μας ανανεώνεται και επισφραγίζονται οι ακατάλυτοι δεσμοί αίματος που ενώνουν τους όπου γης Έλληνες , ιδιαίτερα εμάς τους Κύπριους και εσάς τους Κρητικούς. Και τούτο δεν είναι σχήμα λόγου , δεν είναι μόνο όμορφα λόγια της στιγμής. Είναι ότι ωραίο, ευγενικό, αληθινό νιώθουμε. Είναι η πίστη και η πεποίθηση μας. Κρήτη και Κύπρος είναι ίσως οι δύο περιοχές του Ελληνισμού που είναι πιο κοντά η μια στην άλλη. Αισθάνεται , πονεί και συμπάσχει πιο πολύ η μια με την άλλη.

Στην Κρήτη και στην Κύπρο οι καρδίες επικοινωνούν καλύτερα, οι σκέψεις και οι αντιλήψεις είναι οι ίδιες. Όχι μόνο, γιατί έχουμε την ίδια γλώσσα, την ίδια θρησκεία, την ίδια εθνική καταγωγή αλλά γιατί έχουμε και τους ίδιους τρόπους ζωής. Η ευγένεια του χαρακτήρα, η τιμή και η αξιοπρέπεια, η λεβεντιά, η φιλοξενία, η αγάπη προς τον άνθρωπο, το Θεό και την Πατρίδα είναι τρόπος ζωής και καθημερινή πράξη στην Κρήτη και στην Κύπρο.

Η αδελφοποίηση των δύο κοινοτήτων μας, όπως και άλλες που έγιναν και θα γίνουν, δεν δημιουργούν αλλά ανανεώνουν και ισχυροποιούν αυτές τις αδελφικές σχέσεις και τους δεσμούς αίματος που υπάρχουν ανάμεσα στην Κρήτη και την Κύπρο και που η αρχή τους χάνεται στο μάκρος του χρόνου, στα βάθη της ιστορίας αλλά ξαναζωντανεύουν και πραγματώνονται σε κάθε κρίσιμη στιγμή του εθνικού μας βίου.

Τούτο φάνηκε και στην μεγάλη συμφορά που έπληξε την Κύπρο μας με την βάρβαρη εισβολή του Αττίλα, το μαύρο καλοκαίρι του ’74. Όταν οι βάρβαροι Ασιάτες κατακτητές εισέβαλλαν στο γαλανό νησί μας και σκότωναν, βίαζαν, λεηλατούσαν το 40% του εδάφους της ανυπεράσπιστης πατρίδας μας. Όταν άλλοι έτρεχαν να κρυφτούν πανικόβλητοι, ανίκανοι να σηκώσουν το βάρος της ιστορικής και στρατιωτικής τους ευθύνης, δεκάδες λεβεντόκορμοι Κρητικοί καταδρομείς, αγνόησαν αντίθετες διαταγές και πέταξαν αυτόβουλα από την Σούδα για να πολεμήσουν τον Τούρκο εισβολέα πλάι-πλάι με τους Κύπριους αδελφούς τους. Πολλοί από αυτούς δεν γύρισαν πίσω. Πότισαν με το νεανικό αίμα τους το χώμα της μαρτυρικής Κύπρου μας. Στη μνήμη τους γονατίζουμε ευλαβικά και τους προσφέρουμε τα αμάραντα λουλούδια της αιώνιας αγάπης και της ευγνωμοσύνης μας.

Αδέλφια μας αγαπημένα,

Στις δύσκολες στιγμές που διέρχεται η Κύπρος μας, εδώ και 23 χρόνια, πιστέψετε μας, μαζί σας νιώθουμε πιο πλούσιοι, πιο αισιόδοξοι, πιο δυνατοί να σηκώσουμε το σταυρό του μαρτυρίου, γιατί σας νιώθουμε πιο δικούς μας, πιο πρόθυμους να μπείτε μαζί μας στον αγώνα για την σωτηρία της Κύπρου μας, γι’ αυτό σας αγαπούμε, σας εκτιμούμε και σας ευγνωμονούμε.

Τελειώνοντας και πάλι σας καλωσορίζω στο χωρίο μας και χωρίο σας και σας υποσχόμαστε ότι θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατό, ώστε η παραμονή σας στο τόπο μας να είναι όσο το δυνατό πιο ευχάριστη, γεμάτη με πλούσιες, όμορφες, πρωτόγνωρες εμπειρίες.


ΤΕΛΕΤΗ ΑΔΕΛΦΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ
ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΠΙΤΣΙΛΙΑΣ ΛΕΜΕΣΟΥ ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΙ
ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΚΑΜΕΝΟΥ ΑΓ.ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΝΟΜΟΥ ΡΕΘΥΜΝΗΣ ΚΡΗΤΗΣ

ΚΥΡΙΑΚΗ 17 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 1997

Χαιρετισμός – Ομιλία του Προέδρου της Κοινότητας Αγίου Ιωάννου – Καμένου κύριου Εμμανουήλ Ζαμπετάκη

twinning_mayor_reΑγαπημένοι αδελφοί του Αγίου Ιωάννη Πιτσιλιάς της ηρωικής Κύπρου, είμαστε εθνικά περήφανοι και συγκινημένοι που ήρθαμε εδώ από τον Άγιο Γιάννη τον Καμένο του Ρεθύμνου.

Σας φέρνω τους θερμούς χαιρετισμός των κατοίκων του χωριού μου, που τους συνδέουν μαζί σας ,δεσμοί ακατάλυτοι αγάπης και φιλίας , δεσμοί που γεννήθηκαν από την πρώτη μέρα της απόφασης μας , για την αδελφοποίηση των κοινοτήτων μας.

Τα χωριά μας ανταμώνονται πάλι σήμερα, παρά τις αποστάσεις που μας χωρίζουν και η συγκίνηση μας είναι μεγάλη γιατί βρισκόμαστε στα άγια και αιματοβαμμένα χώματα της Κύπρου. Η επίσκεψη μας αυτή, πέρα από τα άλλα, νομίζω ότι αποτελεί ιερό χρέος κάθε Αγ. Γιαννιώτη, απέναντι στους νεκρούς  ήρωες της Κύπρου, τους αγνοούμενους και τους εγκλωβισμένους. Μας το επιβάλλει, αν θέλετε, ο σεβασμός και η ευλάβεια μπροστά στα σκλαβωμένα χωριά και της πόλεις σας, τις αλειτούργητες εκκλησίες και τους Τάφους των ηρώων της Κύπρου.

Μας το επιβάλλει ακόμα ακόμα η αγωνιστικότητα του Κυπριακού λαού, που παρόλο που το 40% του Κυπριακού εδάφους στενάζει κάτω από την μπότα του Τούρκου κατακτητή, η Κύπρος ζει και αναπνέει Ελληνικά.

Θαυμάζουμε το κουράγιο και την ψυχική σας δύναμη, που όχι μόνο σας κράτησε όρθιους από το κτύπημα του Αττίλα, αλλά για μια ακόμα φορά δείξατε στον κόσμο τις μυθικές δυνάμεις που έχει ο Ελληνισμός να αναγεννιέται από τα ερείπια.

Ο Θεός και η δικαιοσύνη δεν μπορούν να μείνουν αδιάφοροι από τα δράμα της Κύπρου. Η δικαίωση θα έρθει αργά η γρήγορα και μαζί της το χωρίο μας, ο Άη Γιάννης βεβαιώνει πως θα είναι στο πλευρό σας σε όλες τις μάχες.

Αυτό το μήνυμα φέρνουμε σήμερα από την Κρήτη.

Αδέλφια μου του Αγίου Ιωάννη της Πιτσιλιάς , επιτρέψετέ μου στο σημείο αυτό να πω λίγα λόγια για το χωριό μας το Καμένο Αγ. Ιωάννη και ιδιαίτερα για εκείνους που δεν είχαμε την τύχη και την χαρά να φιλοξενούμε πέρυσι.

Είναι ένα χωριό της επαρχίας Αγ. Βασιλείου του Ν. Ρεθύμνης, που η σπάνια ομορφιά του το κάνει ξεχωριστό. Ένα απέραντο δάσος, κυρίως από βαθυπράσινα κυπαρίσσια το περιβάλλει, εκτείνεται σε κάμποσες εκατοντάδες στρέμματα στη βορινή μεριά του και φτάνει ως το ψηλό βουνό, τον Αρμό, από τον οποίο αγναντεύεις το Κρητικό Πελάγους.

Αντικριστά υπάρχουν τα βουνά Ξύλης κορφή, Βιγλάκι και Κυρμιανός, απ’ όπου φαίνονται τα νησιά Παξιμάδια, το ηρωικό Φραγκοκάστελλο, τα νησιά Γαύδος και Γαυδοπούλα και η απεραντοσύνη του Λυβικού Πελάγους.

Κι απ’ τα βουνά αυτά διασχίζεται το σπάνιο, σε άγρια ομορφιά, απύθμενο φαράγγι του Κοτσιφού. Αξίζει ακόμα να σας αναφέρω πως πήρε το όνομα του το χωριό:

Μια σεμνή κι ανέγγιχτη βοσκούλα κάθε βράδυ έβλεπε σε μιαν ερημιά από ‘να βάτο μια φωτεινή φλογίτσα, ένα γλυκοφώς.

Το έδειχνε στους άλλους, μα αυτοί δεν έβλεπαν τίποτα. Πεισμάτωναν «οι μη βλέποντες» και έβαλαν φωτιά στον βάτο. Σε λίγο η φωτιά αιφνίδια έσβησε κι ένα αποκαΐδι λαμποκοπούσε στη στάχτη. Το πήραν κι είδαν έκπληκτοι πως ήταν ένα μικρό-ξύλινο-σεμνό εικόνισμα τ’ Αη Γιάννη του Θεολόγου. Είχε καεί στη μια του γωνιά.  Το πήραν με ευλάβεια και στην περιοχή του έκτισαν το χωριό που για αυτό φέρει το όνομα του Αγίου. Το εικόνισμα φυλάσσεται ακόμη και σήμερα από τους χωριανούς σαν κόρη οφθαλμού…

Αδέλφια Έλληνες της Κύπρου, η σημερινή μέρα είναι ιστορική για μας, όχι μόνο γιατί βρισκόμαστε στην μαρτυρική Κύπρο, αλλά γιατί συνεχίζουμε την ανιδιοτελή φιλία, που άρχισε πέρυσι με την τελετή αδελφοποίησης στον Άη Γιάννη τον Καμένο.

Σας ευχαριστούμε για την αγάπη και την ανθρωπιά σας και σας δηλώνουμε ότι το χωριό μας -το  Ρέθυμνο- η Κρήτη είναι πάντα δίπλα σας στο δίκαιο αγώνα για την Λευτεριά.

Χίλια καλώς σας βρήκαμε αδέλφια μας της Κύπρου.