Αδελφοποίηση Άγιου Ιωάννη Πιτσιλιάς Επαρχίας Λεμεσού με τον Άγιο Ιωάννη Καμένου Επαρχίας Αγίου Βασιλείου Νομού Ρεθύμνης.

Η πρόταση για Αδελφοποίηση τέθηκε από τη κοινότητα του Άγιου Ιωάννη Καμένου Κρήτης, στα τέλη του 1995 και έτυχε άμεσης και θετικής ανταπόκρισης από την κοινότητα του Άγιου Ιωάννη Πιτσιλιάς. Όλες οι επαφές ήταν μόνο μέσω τηλεφώνου, μεταξύ του προέδρου της Κοινότητας κ. Μιχάλη Τσάρκατζη και του προέδρου του Εκπολιτιστικού Συλλόγου «ο Σαλβαράς» κ. Εμμανουήλ Σαριδάκη.

Λόγοι κοινωνικοί, αλλά κατ΄ εξοχήν Εθνικοί οδήγησαν τους εκπροσώπους των δύο αδελφών χωριών να προχωρήσουν στην ιστορική απόφαση της αδελφοποίησης, επιβεβαιώνοντας τους ακατάλυτους δεσμούς αίματος και εθνικής ταυτότητας, που συνδέουν αιώνες τώρα τους Έλληνες της Κύπρου και τους Έλληνες της Κρήτης.
Το Μνημόνιο Αδελφοποίησης, μαζί με τη θύμηση της απόφασης, θα λειτουργεί και ως σύμβολο τιμής για τον αγώνα των δύο αδελφών χωριών, του Αγίου Ιωάννη Πιτσιλιάς Κύπρουκαι του Αγίου Ιωάννη Καμένου Κρήτης, για την τελική δικαίωση και λευτεριά της Κύπρου μας.

Έτσι τον Ιούλιο του 1996, αποστολή από 13 άτομα από τον Άγιο Ιωάννη Πιτσιλιάς, με επικεφαλής τον Πρόεδρο της Κοινότητας και τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Αποδήμων και Φίλων, μετέβησαν στον Άγιο Ιωάννη Κρήτης, όπου στις 27 Ιουλίου 1996, μέρα μνήμης του Αγίου Παντελεήμονα, τοπική εορτή για την κοινότητα, τελέστει πανηγυρικά το πρώτο μέρος της Αδελφοποίησης με τους πιο κάτω στόχους:

  1. Η γνωριμία των κατοίκων των δύο κοινοτήτων, σύσφιξη των σχέσεων τους και η καλλιέργεια αδελφικής φιλίας, σεβασμού και συνεργασίας μεταξύ τους.
  2. Η ανταλλαγή γνώσεων και εμπειριών μεταξύ τους, οι οποίες αναφέρονται σε ποικίλους τομείς της σύγχρονης πραγματικότητας, όπως η γεωργία, η κτηνοτροφία, ο τουρισμός, η τοπική αυτοδιοίκηση, η πολιτιστική αποκέντρωση και σε άλλους παρόμοιους τομείς.
  3. Η αμοιβαία γνωριμία της ιστορικής και πολιτιστικής παράδοσης των δύο κοινοτήτων, με την ανταλλαγή πάσης φύσεως υλικού που θα συμβάλλει σε αυτήν.
  4. Η κατάρτιση και υλοποίηση κοινών προγραμμάτων σε πολιτιστικούς ή παραγωγικούς τομείς.
  5. Η ανταλλαγή επισκέψεων μεταξύ των δύο κοινοτήτων κάθε δύο χρόνια και η καθιέρωση ψυχαγωγικής και πολιτιστικής ημερίδας εναλλάξ σε κάθε κοινότητα.
  6. Η ενίσχυση με κάθε τρόπο και μέσω του αγώνα της Κύπρου για την τελική δικαίωση και ελευθέρωση του Τουρκοπατημένων περιοχών, τις διαμαρτυρίες προς διεθνείς Οργανισμούς, ψηφίσματα συμπαράστασης, ενημέρωση του Κρητικού λαού για το Κυπριακό ζήτημα, οργάνωση συζητήσεων και άλλων εκδηλώσεων γύρω από το πρόβλημα της Κύπρου και εκδηλώσεις.

Αναφέρουμε εδώ ότι στην Κρήτη η αποστολή έτυχε θερμής υποδοχής τόσο στον αερολιμένα Ηρακλείου, όσο και στην κοινότητα του Αγίου Ιωάννη, όπου γνώρισε την υπέροχη Κρητική φιλοξενία που μόνο οι Κρήτες ξέρουν να προσφέρουν.

Η προσπάθεια για σφυρηλάτηση των αδελφικών σχέσεων ανάμεσα στις ομώνυμες κοινότητες, συνεχίστηκε και άρχισαν οι κάτοικοι να έρχονται ο ένας κοντά στον άλλο, στις 14 Αυγούστου 1997, αποστολή από τον Άγιο Ιωάννη Κρήτης, με επικεφαλής τον Νομάρχη Ρεθύμνου κ. Μανώλη Λίτινα, επισκέπτονται την Κύπρο και στις 17 Αυγούστου πραγματοποιείται στον Άγιο Ιωάννη Πιτσιλιάς το δεύτερο μέρος της αδελφοποίησης.

Η εγκάρδια και αδελφική σχέση ανάμεσα στις δύο κοινότητες, ολοένα και αναπτύσσεται στους απλούς ανθρώπους των δύο χωριών, εξού και οι αποστολές γίνονται πιο συχνά.